hédercsábesz 2009.12.29. 13:54

Hampi

H: Mysore ott maradt ahol volt, mi meg elmentünk. Már lassan egy hete. Napról napra egyre jobban bánom, hogy nem maradtam. De ez az én bajom…. Visszajövök, de ez nyilvánvaló ugye.

Hampiban három napot voltunk, a békés város a Mysore-i nyugalom után is forgatagosnak tűnt. Főleg a fesztivál miatt.

500 éves fennállását ünnepelte a város, vagy a király halálának 500. évfordulóját, vagy a születésének, vagy csak egy egyszerű zenei fesztivál? Nem lehet tudni, mert bárkit megkérdeztünk, mind mást mondott. Itt egyébként is mindent kétszer kell megkérdezni, kétszer kell megkérdezni, vagy inkább többször, és ha mondjuk háromból kettő ugyan azt mondja, akkor esetleg el lehet hinni. Szóval, a fesztivál mindenesetre nagyon hangos volt és színes és zagyva.

Sokan jöttek ünnepelni a környező falvakból is, ahová valószínű nem jut el a turista. Ez lehetett az oka annak, hogy amíg én a helyieket fényképeztem, ők meg engem. Lépten nyomon megállítottak, hogy photo please?!, ünnepelt sztárnak éreztem magam. Szóltam is a manageremnek, hogy most már küldje el a fotósokat!

Egy csomó zenész és táncos ugrabugrált még az utcán, addig amíg meg nem jött a miniszter 28 óriási drága autóval, akik 100al vették be a kanyart a poros város kicsi főutcájába, ahol már tülöngött a tömeg, ezért persze sehol nem tudtak leparkolni, sem visszafordulni. Sebaj, egy röpke óra alatt megoldották valahogy, addigra besötétedett és elkezdhetett integetni a miniszter a tömegnek, akik valószínű, hogy egyébként utalják a korrupt fejét, de bután örülnek a cirkusznak.

És elindult a menet az út egyik végéből, ahol a gyönyörű templom állt a másik végéig, ahol a másik templom romjai álltak. Na, itt nekünk elegünk lett és hazamentünk a folyó másik oldalára, ahol csend volt és nyugalom, amit csak egy legalább 30 perces aug. 20i-t is lepipáló tűzijáték és hajnalig tartó zenélés tört meg…. Honnan volt erre pénz? És mi mennyi másra fel lehetett volna használni? Mondjuk pénz az tudom honnan lehetett, onnan hogy a turisták 250 rupiát fizetnek egy belépőért a templomokba, a helyiek meg csak 10et!  

Másnap hajnalban indult a vonatunk, ezért már 5kor át kellett volna réveznünk a túloldalra. Mondanom sem kell, hogy 7kor indult az első csónak, és előtte csak 100rupi/főért visznek át! (egyébként 15). Na, inkább ketté választjuk a vizet Csabi bambusz botjával, mint sem ennyi pénzt kiadni a pofátlan monopol révésznek! Előző nap két helyi megmutatta, hogy hol a legsekélyebb a víz, hajnalban, vak sötétben pedig simán átgyalogoltunk. Azért bljebb nem csak bokáig ért a víz.

A másik oldalon pedig ott várt az előre lebeszélt riksa szerencsére, pedig fél órát késtünk. 5:30kor még mindig sötét volt, de ilyenkor az ébredező falucska már nagyon aktív. Az emberek igyekeztek a templomokba imára, vagy éppen csoportosan vonultak a bokrok mögé könnyíteni magukon, de volt aki nem bírta odáig és az út szélén guggolta el magát, így is fokozva a táj szépségét. Erről jut eszembe, hogy itt a WC papírt aranyárban mérik, mivel csak a turisták használják! Ezért mi is takarékoskodunk vele, és csak a jobb kezünkkel eszünk….

 

Cs: Hát nem arra érkeztünk Hampiba, hogy Laksmit fürdették? De! Olyan hideg volt kora reggel a tuktukon, hogy majdnem letört a fülcimpám. Laksmi egyébként a templom elefántja, aki munkaidőben ormányával elveszi a kínált aprót, odaadja a gazdinak és lágyan érintve fejedet megáld. Mi nem jutottunk be a templomba, mert nem engedett a táj.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őrjítően izgalmas alakzatba halmozódott gigászi kavicsokból állnak itt a hegyek és ezek között húzódik Vijayanagar királyságának ősi központja. A turisták fele mászni jön ide, nem a romokat körbelátogatni, érthető okokból.

 

 

 

 

Alig lehet elszabadulni, minduntalan újabb formák, megmászandó ’kavicskupacok’, felfedezetlen barlangok és kicsit korrekt kilátás ejti rabul az ember gyerekét. Nekem ezért nem is volt időm függőágyazni a pálmák között, de Héder ezt megtette helyettem.

Többet most nem írhatok, nem érek rá, mert nincsen semmi dolgom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr161630380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ocskó Ferenc 2009.12.29. 14:54:33

Még szerencse, hogy ilyen sok, sürgős semmit tenni valótok van.
Héder!
Te meg örülj , hogy ilyen sztár lettél.
Itthon úgy sem sikerült volna.

kamoo 2009.12.29. 16:57:23

Nagyon derék, hogy nem adtátok be a derekaitokat a révész kísértésének! Egy hasonló történetet hallottam már, ott egy üveg rizspálinka lett volna a híd-díj, és mivel biciklijük is volt, majdnem rászánták magukat a kényelmes átkelésre. De végül Ők is a locsipocsit választották, majd koccintottak a túlparton. :)
Idáig nem hallatszik el az ünnepség zaja, sem a szagok. De a fotók nagyon szépen érzékeltetik a hangulatot. Nomeg Ezek a szinek!! Fantasztikusan jó belemerülni, feltölt. itt minden olyan szürke. Bár ma kicsit sütött a nap, csak épp hostiban ülök.
Az a kék kisfiucska a középső képen a kis hindi Kupidó íjjal a kezében? Hozzátok haza Laksmi-t így ahogy lencsevégre kaptátok, úgy tartják felfelé álló ormányos elefánt minden háztartásba kell!
Éljenek a Gigászi kavicsok, meg a hampi-i humpi-lumpi!

hédercsábesz · http://www.aventurahostel.com/ 2010.01.04. 11:02:09

@Ocskó Ferenc: Ki kérem magamnak, még sikerülhet otthon is!
süti beállítások módosítása